Gebeliğin başlangıcı, son adet döneminin ilk günü olarak kabul edilir.

Gebeliğin başlangıcı, son adet döneminin ilk günü olarak kabul edilir. Gebelikte gözlem 3 aylık periyotlarda gerçekleşir. İlk dönem 12. haftaya kadar olan dönemdir. İkinci dönem 12 ila 24 hafta, üçüncü dönem ise 24 ila 42 hafta arasındadır. Gebeliğin ilk 28 haftasında aylık kontroller yapılmalıdır. 28. haftadan 36. haftaya kadar 2 haftada bir kontrol yapılmalıdır. Hamilelikte sorun varsa bu kontroller artabilir. 36 haftadan itibaren herhangi bir zamanda doğum yapma riski olduğundan, gebelik durumuna göre haftada bir veya 3 günde bir check-up yaptırılmalıdır.

Gebelik kontrolleri ve gebelikte dikkat edilecekler

Hamilelik kontrolleri sırasında doktorlar, muayene sırasında hamile kadının şikayeti ve şüpheli herhangi bir duruma göre tetkik veya tetkikler yaptırabilir. Her kontrolde bebeğin gelişimi ile birlikte tansiyon ve şeker kontrolü yapılabilmektedir. Ayrıca hamilelikte nabız arttığı için nabız ölçülür.

Anne adaylarının hamilelik döneminde en önemli ihtiyaçlarından biri vitamin ve minerallerdir. Özellikle bebeğin gelişimine katkı sağlayacak vitaminler doktor tavsiyesine göre dışarıdan sağlanmalıdır. Demir minerali ve folik asit içeren vitaminler önerilebilir. Hamilelik döneminde vücudun vitamin ve mineral ihtiyacı artar.

Daha yeni Daha eski